Haaientand kroon 1.7

Glascarbomeer vulling in Odus kroon vorm

De 61-jarige Utrechter was toe aan een reparatie van molaar 1.7. Een vroeger geplaatste kroon was uitgevallen. Herplaatsing werd vanaf gezien door opstuwend tandvlees. Een Odus kroon vorm met glascarbomeer vulling zonder boren zou tandweefsel sparen. Het zogenaamde haaientand vulmateriaal kan zich aldus bewijzen. Preparatie werd gedaan enkel met Healozon. De kroonvorm werd iets ingekort en passend gemaakt. Er werden twee capsules GCP vulling gemixt voor 15s elk. De eerste aangebracht op de 1.7 stomp en de tweede in de kroon vorm. Deze werd nu rechtstreeks geplaatst, redelijk stevig aangedrukt en direct belicht voor 6 keer 30s. Na een kwartier ander werk ten bate van chemische uitharding is de kroonvorm verwijderd en de reparatie werd nog op hoogte gebracht met enige polijsting. Glascarbomeer is samengesteld uit Silicium glas in poeder vorm wat door een mixer in de capsule gemengd wordt met (vloeibaar) poly-alkylzuur tot een pasta. Dit polymeer substraat hecht aan lichaamseigen dentine en glazuur door proteïne adhesie en biofusie met vorming van pseudoglazuur – hydroxiapatiet wat leidt tot zelf genezende vullingen. (Claimt de leverancier.) Het risico op secundaire cariës is (zeker i.c.m. Healozon) zo goed als uitgesloten. Het materiaal is biocompatibel en verspreidt geen toxische stoffen. Er werd geen GCP-gloss aangebracht. Er werd niet met conditioner gewerkt. Het vulmateriaal wordt gezet in bulk fill zonder etsen, zonder bonding. Dit materiaal en deze werkwijze begint op een doorbraak te lijken. Wij zitten in de consolidatie fase. Het is nog te vroeg voor een educatieve wereld tour. Wie weet komt het er van.

P.S. Met dank aan geleiding van een team van vijf invisible guardians die volgens de klant na afloop achtenswaardig hun pet afnamen!

 

Glascarbomeer sealing

De 35-jarige heer uit West-Afrika wenste met spoed even een reparatie aan zijn molaar 3.6 met marginale afbrokkeling rondom de oude amalgaam vulling. Een occlusaal putje viel ook op. Voor het grote defect mesiaal-linguaal werd er glascarbomeer Fill gezet. De kleinere kier distaal en het putje werd gerepareerd met glascarbomeer glass seal. Dit vloeit dun en kruipt mooi in kiertjes. De man wilde snel verder reizen en polijsten werd dus uitgesteld. Niet mijn stijl maar het materiaal polijst zich occlusaal wel natuurlijk. Preparatie enkel met Healozon voor 20s per tandvlak.

Oude amalgaam vulling hersteld

Glascarbomeer vulling na UV desinfectie gepolijst

 

De 55-jarige soevereine friese schipper vond de scherp aandoende amalgaam vulling van molaar 3.6 lastig nadat een kiesknobbel was afgebroken en verzocht om reparatie. Er deden zich geen gevoeligheden of andere ontstekingsverschijnselen voor. Gezien de sterke constitutie werd er na een enkele Healozon sessie direct een glascarbomeer reparatie geplaatst wat uitzonderlijk is. Let op occlusaal waar een putje en een groefje in dezelfde werkgang zijn gevuld. Niet dat ik een voorstander ben van amalgaam maar door de licht basische reactie van metaal in water helpt dit bacteriën neutraliseren: amalgaam is vaak duurzamer dan composiet in vullingen. Oud amalgaam laten rusten vermijdt risico’s. Vervanging met wortelkanaalbehandeling heeft schaduwkanten.

Handig om bij de stoel een extra desinfectie mogelijkheid te hebben. Deze ultraviolette desinfector Clevo van Dmetec Korea kan een handstuk een (extra) desinfectie run geven voor de zekerheid. Dit blauw hoekstuk werd gebruikt om de glascarbomeer vulling te polijsten.

drooggevallen-bij-den-oever
Drooggevallen bij Den Oever

 

 

Cariës onder kroon

De 62-jarige Noord-Hollandse verloor haar kroon op 3.6. Secundaire cariës had onderliggende tandwortel aangetast. Geen verdere ontstekingsverschijnselen. Om de kroon passend te krijgen moest er hoogte worden overbrugd. Er werden twee glascarbomeer capsules aangebracht. Zo werd de kroon rechtstreeks geplaatst.  Overmaat verwijderen en polijsten is uitgesteld tot een volgende bezoek. De kroon mag een poos wortel schieten. Contactgegevens op aanvraag per E voor journaille en professionals.

Odus kroon glascarbomeer

 

Deze 47-jarige heer had wortelkanaalbehandelingen gehad aan premolaren 1.4 en 2.4. Vervolgens brak kies 1.4 af en kies 2.4 brak door midden. Zijn vertrouwen in het tandartsen gilde daalde tot onder het nulpunt. Zin om hoge kosten te maken had meneer ook niet. Het bleef wel een esthetisch probleem. Met Healozon werden de stompjes een paar keer gekuurd. Met Odus kroon vormen, bestaand uit acryl plastic, werden Glascarbomeer reparaties aangebracht in bulk fill. Zelf hechtend. Zonder etsen. Voordelig. Non invasief. Geen stift materiaal. Valt niet onder voorbehouden handelingen. De kleur A2 wordt nog iets donkerder. De gerepareerde kies kan nog wat worden ingekort; het materiaal laat zich goed beslijpen.

 

Groeten van Zwarte Haan

Zwarte Haan gold vanouds als het begin van het Jacobs pad. Drie rondes in het slik, lopend of kruipend als door een labyrint, om te beginnen. Door ziekte of tegenslag geveld zag men een bedevaart als uitweg. Zon, lucht, water en slijk der aarde als elementen leveren samen met quintessentiële spirituele verdieping een verkwikkende regeneratie. Terschelling is 18km wadlopen, topsport; als training kunt u beter eerst Ameland aandoen o.l.v.

Welk soort kroon op 1.7?

 

De 61-jarige Utrechter toont zich content met de reparatie van 1.7 tot dusver en wenst vervolgens plaatsing van een kroon. De reguliere tandarts in de regio acht dit niet mogelijk. Een stiftopbouw gepaard gaande met een wortelkanaalbehandeling zou te belastend zijn voor de tandwortel. De mogelijkheid tot het plaatsen van een confectie kroon komt dan in beeld zoals van Calessco GmbH Bremerhaven te bevestigen met GCP kroon cement.

Een andere zeer eenvoudige optie is plaatsing van een GCP vulling in een kroon vorm van acryl / acetaat zoals leverbaar door Odus Dental, Vevey Zwitserland wat in de experimentele categorie valt.

Een derde mogelijkheid is een kneedbare composiet kroon, licht uithardend, leverbaar door 3M ESPE als Protemp Crown, aangeboden als een in principe tijdelijke oplossing maar wat jaren mee zou kunnen. Verder is vanzelfsprekend de procedure van Cerec met een intra orale scanner en een Zirkonium keramiek kroon een optimale voor de hand liggende optie. Let er dan wel op of het bevestigingscement biologisch adaptief genoeg is. Dit is een oplossing in het hoger prijssegment welke wij niet in ons dienstenpakket leveren maar waar genoeg aanbod in te vinden is. Aanhangers van samenzweringstheorieën houden er rekening mee een zendkristal implant geplaatst te krijgen wat een beletsel kan zijn voor dit Zirkonium. Wat denkt u? Laat het ons weten als het u blieft.

Plastische kroon  van 3M ESPE