Oude amalgaam vulling hersteld

Glascarbomeer vulling na UV desinfectie gepolijst

 

De 55-jarige soevereine friese schipper vond de scherp aandoende amalgaam vulling van molaar 3.6 lastig nadat een kiesknobbel was afgebroken en verzocht om reparatie. Er deden zich geen gevoeligheden of andere ontstekingsverschijnselen voor. Gezien de sterke constitutie werd er na een enkele Healozon sessie direct een glascarbomeer reparatie geplaatst wat uitzonderlijk is. Let op occlusaal waar een putje en een groefje in dezelfde werkgang zijn gevuld. Niet dat ik een voorstander ben van amalgaam maar door de licht basische reactie van metaal in water helpt dit bacteriën neutraliseren: amalgaam is vaak duurzamer dan composiet in vullingen. Oud amalgaam laten rusten vermijdt risico’s. Vervanging met wortelkanaalbehandeling heeft schaduwkanten.

Handig om bij de stoel een extra desinfectie mogelijkheid te hebben. Deze ultraviolette desinfector Clevo van Dmetec Korea kan een handstuk een (extra) desinfectie run geven voor de zekerheid. Dit blauw hoekstuk werd gebruikt om de glascarbomeer vulling te polijsten.

drooggevallen-bij-den-oever
Drooggevallen bij Den Oever

 

 

Cariës onder kroon

De 62-jarige Noord-Hollandse verloor haar kroon op 3.6. Secundaire cariës had onderliggende tandwortel aangetast. Geen verdere ontstekingsverschijnselen. Om de kroon passend te krijgen moest er hoogte worden overbrugd. Er werden twee glascarbomeer capsules aangebracht. Zo werd de kroon rechtstreeks geplaatst.  Overmaat verwijderen en polijsten is uitgesteld tot een volgende bezoek. De kroon mag een poos wortel schieten. Contactgegevens op aanvraag per E voor journaille en professionals.

Odus kroon glascarbomeer

 

Deze 47-jarige heer had wortelkanaalbehandelingen gehad aan premolaren 1.4 en 2.4. Vervolgens brak kies 1.4 af en kies 2.4 brak door midden. Zijn vertrouwen in het tandartsen gilde daalde tot onder het nulpunt. Zin om hoge kosten te maken had meneer ook niet. Het bleef wel een esthetisch probleem. Met Healozon werden de stompjes een paar keer gekuurd. Met Odus kroon vormen, bestaand uit acryl plastic, werden Glascarbomeer reparaties aangebracht in bulk fill. Zelf hechtend. Zonder etsen. Voordelig. Non invasief. Geen stift materiaal. Valt niet onder voorbehouden handelingen. De kleur A2 wordt nog iets donkerder. De gerepareerde kies kan nog wat worden ingekort; het materiaal laat zich goed beslijpen.

 

Groeten van Zwarte Haan

Zwarte Haan gold vanouds als het begin van het Jacobs pad. Drie rondes in het slik, lopend of kruipend als door een labyrint, om te beginnen. Door ziekte of tegenslag geveld zag men een bedevaart als uitweg. Zon, lucht, water en slijk der aarde als elementen leveren samen met quintessentiële spirituele verdieping een verkwikkende regeneratie. Terschelling is 18km wadlopen, topsport; als training kunt u beter eerst Ameland aandoen o.l.v.

Welk soort kroon op 1.7?

 

De 61-jarige Utrechter toont zich content met de reparatie van 1.7 tot dusver en wenst vervolgens plaatsing van een kroon. De reguliere tandarts in de regio acht dit niet mogelijk. Een stiftopbouw gepaard gaande met een wortelkanaalbehandeling zou te belastend zijn voor de tandwortel. De mogelijkheid tot het plaatsen van een confectie kroon komt dan in beeld zoals van Calessco GmbH Bremerhaven te bevestigen met GCP kroon cement.

Een andere zeer eenvoudige optie is plaatsing van een GCP vulling in een kroon vorm van acryl / acetaat zoals leverbaar door Odus Dental, Vevey Zwitserland wat in de experimentele categorie valt.

Een derde mogelijkheid is een kneedbare composiet kroon, licht uithardend, leverbaar door 3M ESPE als Protemp Crown, aangeboden als een in principe tijdelijke oplossing maar wat jaren mee zou kunnen. Verder is vanzelfsprekend de procedure van Cerec met een intra orale scanner en een Zirkonium keramiek kroon een optimale voor de hand liggende optie. Let er dan wel op of het bevestigingscement biologisch adaptief genoeg is. Dit is een oplossing in het hoger prijssegment welke wij niet in ons dienstenpakket leveren maar waar genoeg aanbod in te vinden is. Aanhangers van samenzweringstheorieën houden er rekening mee een zendkristal implant geplaatst te krijgen wat een beletsel kan zijn voor dit Zirkonium. Wat denkt u? Laat het ons weten als het u blieft.

Plastische kroon  van 3M ESPE

 

Arbeidsintensieve glascarbomeer vulling

De 64-jarige Gelderse vertoonde op molaren 1.7 en 1.6 intimiderende caviteiten. Het koste wel moeite om de reparaties aan te brengen. Nu maar hopen dat de zelfhechtende glascarbomeer haaientand vullingen het volhouden. Na enig uitdagende vraagstelling stelde mevrouw een gewenste levensduur van twintig jaar. Iets hoger richten dan het doel, dan bereik je het misschien wel. Let op de eivormige tip van Klaver Instrudent wat met de GCP gloss handig afwerkt. Belichting 2 keer 30s. U ziet de kleur van 1.7 geplaatst op 13-7-2016 bijtrekken naast de vulling van 1.6 geplaatst op 27-7-2016. De 1.7 is deels nog hersteld op 27-7 zoals u aan het kleurverschil kunt zien. Dat de kleur (A2) van dit reparatiemateriaal nog bijtrekt zoals de leverancier al zei wordt gestaafd.

Glasionomeer vulling

De 36-jarige heer kwam voor controle. De glasionomeer reparatie van molaar 2.6 met GC Equia Forte Fil A2 van de datum 11-3-2016 houdt zich goed. (Let op de contouren van de vulling te zien door enig kleurverschil met het natuurlijk tandglazuur.) Wel waren er enige gevoeligheidsreacties na plaatsing van de vulling. Deze werden verholpen met Healozon plus aanvullende nazorg wat nog aardig wat moeite koste; de caviteit liep tot aan het wortelkanaal. Molaar 4.6 werd d.d. 4-2-2016 aan een caviteit distaal buccaal gerepareerd ook met dit glasionomeer van het merk GC Equia Forte kleur A2. Het vulmateriaal hecht aan zowel amalgaam als tandbeen en kan op de pulpa worden gezet mits ontstekingsvrij. De oude amalgaam vulling bleef gehandhaafd. Er werd niet geboord in lichaamseigen weefsel en dit soort reparaties (zonder verdoving) vallen buiten de categorie “voorbehouden handelingen” zoals beschreven in de wet B.I.G. GC Equia Forte Fil glasionomeer is m.i. een uitstekend product maar onlangs zijn wij overgestapt op GCP glascarbomeer haaientand vulling wat nog beter bevalt. Een doorbraak in mijn nederige opinie.

GC Equia Forte A2
Glasionomeer Equia Forte Fil GC