Haaientand kroon 1.7

De 61-jarige Utrechter was toe aan een reparatie van molaar 1.7. Een vroeger geplaatste kroon was uitgevallen. Herplaatsing werd vanaf gezien door opstuwend tandvlees. Een Odus kroon vorm met glascarbomeer vulling zonder boren zou tandweefsel sparen. Het zogenaamde haaientand vulmateriaal kan zich aldus bewijzen. Preparatie werd gedaan enkel met Healozon. De kroonvorm werd iets ingekort en passend gemaakt. Er werden twee capsules GCP vulling gemixt voor 15s elk. De eerste aangebracht op de 1.7 stomp en de tweede in de kroon vorm. Deze werd nu rechtstreeks geplaatst, redelijk stevig aangedrukt en direct belicht voor 6 keer 30s. Na een kwartier ander werk ten bate van chemische uitharding is de kroonvorm verwijderd en de reparatie werd nog op hoogte gebracht met enige polijsting. Glascarbomeer is samengesteld uit Silicium glas in poeder vorm wat door een mixer in de capsule gemengd wordt met (vloeibaar) poly-alkylzuur tot een pasta. Dit polymeer substraat hecht aan lichaamseigen dentine en glazuur door proteïne adhesie en biofusie met vorming van pseudoglazuur – hydroxiapatiet wat leidt tot zelf genezende vullingen. (Claimt de leverancier.) Het risico op secundaire cariës is (zeker i.c.m. Healozon) zo goed als uitgesloten. Het materiaal is biocompatibel en verspreidt geen toxische stoffen. Er werd geen GCP-gloss aangebracht. Er werd niet met conditioner gewerkt. Het vulmateriaal wordt gezet in bulk fill zonder etsen, zonder bonding. Dit materiaal en deze werkwijze begint op een doorbraak te lijken. Wij zitten in de consolidatie fase. Het is nog te vroeg voor een educatieve wereld tour. Wie weet komt het er van.

P.S. Met dank aan geleiding van een team van vijf invisible guardians die volgens de klant na afloop achtenswaardig hun pet afnamen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s